Bolo de Laranja Fofinho ~ Fluffly Orange’s Cake

{ english below }

Sou daquelas pessoas que gosta muito de uma receitinha básica, dessas que a gente faz em um sábado à tarde para comer de lanche junto de uma xícara de café ou chá.

E quando penso em “receita básica de bolo”, sempre vem em minha mente essas três opções: ou um de fubá, ou um de laranja, ou um de chocolate.

BoloLaranja2

O escolhido foi o de laranja! Super fofinho, rápido e nutritivo, esse bolo é um encanto para o café da manhã especial de um fim de semana preguiçoso!

Esta receita eu herdei da minha mãe, que aprendeu de outra pessoa. Possivelmente veio de algum programa culinário, ou de algum livro esquecido. Enfim, infelizmente não tenho a origem exata, mas pode tentar sem medo, porque o resultado é delicioso!

BoloLaranja3

Ingredientes (bolo):

  • 1 laranja inteira (com casca, mas sem as sementes e sem o cabo), cortada em pedaços pequenos;
  • 4 ovos;
  • 1 xíc. óleo de girassol;
  • 2 xíc. açúcar refinado;
  • 2 xíc. farinha de trigo;
  • 1/2 xíc. amido de milho;
  • 1 colher (sopa) fermento em pó;

Ingredientes (calda):

  • Suco de meia laranja média;
  • Açúcar de confeiteiro que baste (entre 1/2 a 1 xícara);

Modo de Preparo:

  • Unte uma forma 2 ou 3 redonda com um buraco no meio, e pré-aqueça o forno em 180°C;
  • No liquidificador, coloque o óleo, os ovos e a laranja picada com a casca (mas sem sementes, não se esqueça de tirá-las!), e deixe bater até ficar bem homogêneo, mais ou menos por 3 minutos;
  • Despeje o líquido em uma tigela, e adicione o açúcar peneirado, uma xícara por vez, misturando bem com o auxílio de um fouet ou de uma batedeira manual;
  • Em seguida, adicione a farinha peneirada, uma xícara por vez, batendo a cada adição. Depois, adicione o amido e bata bem;
  • Por último, acrescente o fermento e misture devagar, até que fique bem incorporado à massa;
  • Verta a massa dentro da forma preparada e leve para assar por aproximadamente 40 minutos, ou até que o palito saia seco;
  • Prepare a calda: misture o suco de laranja com o açúcar até que fique levemente menos líquido. Reserve;
  • Quando tirar o bolo do forno, faça pequenos furos com um palito de dente por cima, e em seguida, despeje a calda lentamente por toda a superfície;
  • Retorne o bolo para dentro do forno ainda quente (mas desligado) e deixe-o descansar por uns 3 minutos. Se você tiver um grill, pode usá-lo por cerca de um minutinho apenas, para dar uma leve dourada;
  • Retire do forno e desenforme-o com cuidado quando estiver frio. Depois, é só alegrias!

I’m the kind of person who likes the basics recipes a lot – you know the ones we make in a lazy saturday afternoon to eat with a cup of tea or coffee?

And when I think about “basic cake recipe”, there are three kinds that always appear in my mind: or corn meal’s (very popular here), or orange’s, or chocolate’s.

BoloLaranja4

The chosen one was the orange’s! Super fluffly, quick-made and nutritious, this cake is a must for a special and lazy weekend breakfast!

This recipe I’ve learned from my mother, who had learned from someone else. Maybe it has come from any culinary program, or from a forgotten cook book. Well, unfortunately I don’t know the exact source, but you can try it fearless, because the final result is a real delish!

BoloLaranja5

Ingredients (cake):

  • 1 orange (with its peel, but without its seeds), cut in small pieces;
  • 4 eggs;
  • 1 cup oil;
  • 2 cups white sugar;
  • 2 cups all purpose flour;
  • 1/2 cup corn starch;
  • 1 tbsp baking powder;

Ingredients (sweet sauce):

  • Juice from half orange;
  • Enough icing sugar (between 1/2 and 1 cup);

Let’s do it:

  • Grease a round mold size 2 or 3, and pre-heat oven at 180°C (350°F);
  • In a blender, mix together oil, eggs and the cut orange with its peel (but without its seeds, don’t forget to remove them!), and let it blend until well combined, around 3 minutes;
  • Pour the liquid in a bowl and add the sifted sugar, a cup at a time, mixing well with a fouet or with a manual mixer;
  • Add the sifted all purporse flour, a cup at a time, mixing in each moment. Then, add the corn starch and mix well;
  • Lastly, add baking powder and mix gently, until well combined;
  • Pour the dough into the prepared mold and bake it for about 40 minutes, or until done and golden;
  • Prepare the sweet sauce: mix the orange juice with the icing sugar until it gets a little less liquid. Reserve;
  • When you take the cake out of the oven, make little holes on its surface with a toothpick, then pour the sweet sauce gently onto the whole cake;
  • Return it to the oven still hot (but turned off) and let it rest inside for around 3 minutes. If you own a grill, you may use it for a minute, so it can golden a little bit more;
  • Take it out from oven and carefully unmold it when it gets cold. Enjoy!

BoloLaranja1

Advertisements

6 Comments Add yours

    1. Patricia says:

      Thank you! 😀
      This cake really is! With a cup of tea in the morning, it even makes Mondays lovely!

      Like

  1. PatsyPoo says:

    Lombriga brava por aqui! Vou fazer ainda essa semana… 👍

    Liked by 1 person

    1. Patricia says:

      Faça sim Pats!! Fica uma delícia! 😋

      Like

  2. I adore orange cake! This looks so delish and moist.

    Liked by 1 person

    1. Patricia says:

      And for sure this is! Give it a try, it’s heavenly! 🙂

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s